16 Φεβρουαρίου 2021

"Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel!"

 

  Αλληλεγγύη στον Pablo Hasel!

  Τον Ιούλιο του 2013 συμμετείχαμε στη συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής ενάντια στις εταιρείες των χρυσοθήρων. Στη συναυλία αυτή, που πραγματοποιήθηκε στη Ιερισσό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 14ου Camping των Αγωνιστικών Κινήσεων και της Μαθητικής Αντίστασης, συμμετείχε και ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Pablo Hasel, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του.

   Ο Hasel, καταδικασμένος από το Ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας με τις κατηγορίες ότι επαινεί την τρομοκρατία και συκοφαντεί το κράτος και τους βασιλικούς θεσμούς, συνελήφθη σήμερα 16/2/21 από την αστυνομία της Καταλονίας, παρά το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που υψώθηκε γύρω του για να τον προστατέψει.

   Ο αγωνιστής καλλιτέχνης διώκεται με βάση τον «αντιτρομοκρατικό νόμο», για τον οποίο ακόμη και η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πως καταπνίγει την ελευθερία του λόγου. Δεκάδες άτομα έχουν καταδικαστεί τα τελευταία χρόνιαστην Ισπανία, βάσει του άρθρου 578 του εν λόγω νόμου, με την κατηγορία της έκφρασης απόψεων υπέρ της «τρομοκρατίας».

  Στην Ελλάδα ο τρομονόμος υιοθετήθηκε μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για «δημόσια απειλή» μέσω διαδικτύου. Ο τρομονόμος ενάντια στην τέχνη είναι συνέχεια Ευρωπαϊκής οδηγίας και κεντρική πολιτική του καπιταλισμού που σαπίζει σε όλο τον κόσμο. Πριν ακόμα ψηφιστεί και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της τέχνης λογοκρίνουν και ελέγχουν τι διαβάζουμε, τι ακούμε και τι βλέπουμε, με κατεύθυνση την υπεράσπιση της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς, στο πλαίσιο του αστικού κόσμου που πασχίζουν να τον παρουσιάσουν ως δήθεν τον καλύτερο δυνατό.

  Στο βίντεο που ακολουθεί, η συμμετοχή του Pablo Ηasel στη συναυλία της Ιερισσού.

Aλληλεγγύη στον Pablo Hasel!

 Υπεραστικοί

16 Φλεβάρη 2021

 


 

 


1 σχόλιο: