14 Μαρτίου 2015

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στην αλυσίδα "πολιτισμού" ΙΑΝΟΣ.

Προσυπογράφουμε τη δημόσια δήλωση αλληλεγγύης στο σωματείο/σύλλογο βιβλιοϋπαλλήλων και τους εργαζόμενους που αντιστέκονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία της αλυσίδας "πολιτισμού" ΙΑΝΟΣ.
                                                                                                                          Υπεραστικοί



Παρακάτω, η δημόσια δήλωση αλληλεγγύης :


"Εμείς οι παρακάτω υπογράφοντες που με τον ένα ή άλλο τρόπο υπηρετούμε τις τέχνες, τις επιστήμες και τον πολιτισμό, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα που δίνουν οι βιβλιοϋπάλληλοι για  εργασία με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.


Στεκόμαστε απέναντι στην προσπάθεια σπίλωσης ενός αγώνα και χρήσης εκβιασμών προς υπαλλήλους για υπογραφή δηλώσεων καταδίκης της συνδικαλιστικής δράσης και αποδοχής απώλειας δικαιωμάτων, πόσο μάλλον όταν είναι αποδεδειγμένο ότι η άρνηση υπογραφής αυτών των κειμένων, σηματοδοτεί την είσοδο τους σε "μαύρες λίστες" και τελικά στην απόλυση. Αυτές οι ενέργειες θυμίζουν εποχές που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Η εφαρμογή τους από μια "αλυσίδα πολιτισμού" δυστυχώς  καμιά σχέση δεν έχει με τον πολιτισμό, αλλά μόνο με τις αλυσίδες.
 
Οι εκδικητικές απολύσεις, τα scanners που μετατρέπουν τους υπαλλήλους σε μηχανάκια πωλήσεων, η επιβολή ατομικών συμβάσεων, είναι πρακτικές που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί από κάθε χώρο εργασίας και πρώτα απ' όλα από χώρους που προωθούν ένα πολιτιστικό αγαθό όπως το βιβλίο.




Σήμερα που σε αρκετές περιπτώσεις η εργασία τείνει να θεωρείται φιλοδώρημα και ονομάζεται πλέον "ευέλικτη απασχόληση", "ωφέλεια", "κατάρτιση", η κατάφορη παραβίαση κάθε έννοιας δικαιώματος και αξιοπρέπειας των υπαλλήλων του Ιανού κάνει αδύνατη την συνεργασία μας με την διεύθυνση του, για όσο διάστημα θα συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές. Ο πολιτισμός δεν παράγεται από ανθρώπους με σκυμμένο κεφάλι. Ανάμεσα στα άλλα προϋπόθεση του είναι η αξιοπρέπεια και η κοινωνική αλληλεγγύη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου