4 Δεκεμβρίου 2010

Για μια τέχνη αντίστασης στο πλευρό των εργαζομένων

Στις 11-12 Δεκέμβρη η Τέχνη Εν Κινήσει (ΤΕΚ) διοργανώνει στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (Α.Σ.Κ.Τ.) το 3ο Φεστιβάλ Εν Κινήσει, με τίτλο:
            
«WHICH SIDE ARE YOU ON FEST» - Για μια τέχνη αντίστασης στο πλευρό των   εργαζομένων. 

Η Τέχνη Εν Κινήσει (ΤΕΚ) είναι μια συλλογικότητα εργαζομένων-καλλιτεχνών που προσπαθεί να συσπειρώσει μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες και να αναπτύξει καλλιτεχνική-κινηματική δράση στο πλευρό των εργαζομένων. Προς το παρόν το μεγαλύτερο μέρος των μελών της είναι μουσικοί της λεγόμενης «ανεξάρτητης» σκηνής της Αθήνας. Η ΤΕΚ επιδιώκει μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογική δουλειά να υπερβεί τον ανταγωνισμό που καθορίζει σήμερα τις σχέσεις των καλλιτεχνών και να αναπτύξει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ τους. Προσπαθεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της ματαιοδοξίας, του ναρκισσισμού, του ελιτισμού, του ατομικισμού - γνήσια τέκνα της παρηκμασμένης αστικής κοινωνίας που συνοδεύουν τις περισσότερες φορές την καλλιτεχνική στάση - και να διαμορφώσει κοινούς στόχους που μπορούν να επανασυνθέσουν το «εμείς» απέναντι στο κυρίαρχο σήμερα «εγώ». 


 Προσπαθεί, επίσης, να αναδείξει τον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης και να αμφισβητήσει τη στείρα καλλιτεχνική εσωστρέφεια και την κυριαρχία μιας αυτάρεσκης αυτοέκφρασης, αποκομμένης από την ζωντανή κοινωνική πραγματικότητα και από τη διάσταση της επικοινωνίας που μπορεί να αποκτήσει η τέχνη. Με άλλα λόγια, ως εργαζόμενοι καλλιτέχνες που δεν μπορούμε και να ζήσουμε από την τέχνη μας, και είμαστε υποχρεωμένοι/ες να κάνουμε και άλλες δουλειές - όταν δεν είμαστε άνεργοι/ες - αποφασίζουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να στρέψουμε τη ματιά μας προς την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και να αντλήσουμε τα υλικά τής καλλιτεχνικής μας παραγωγής από αυτήν. Αποφασίζουμε να πάρουμε ανοιχτά θέση, να διαλέξουμε στρατόπεδο μπροστά στην επίθεση που δέχεται από το κεφάλαιο η εργατική τάξη, κομμάτι της οποίας είμαστε και εμείς. Στη συνειδητοποίηση της ταξικής μας θέσης μπορεί να αποδοθεί η επιλογή της διοργάνωσης ενός τέτοιου θεματικού φεστιβάλ για μια τέχνη αντίστασης στο πλευρό της εργατικής τάξης.

Στο πρόσφατο παρελθόν η συλλογικότητά μας επεδίωξε να βρεθεί κοντά σε αγώνες εργαζομένων, αντιμέτωπων με απολύσεις, αντιμέτωπων με την εργοδοτική τρομοκρατία, με την απώλεια των όποιων δικαιωμάτων τους κατακτήθηκαν στο παρελθόν και τώρα χάνονται. Την ίδια επίθεση της κυρίαρχης τάξης δεχόμαστε και θα δεχθούμε στο μέλλον ως εργαζόμενοι και εμείς. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική ανάγκη την ανάπτυξη καλλιτεχνικών–κινηματικών δράσεων στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, τη σύνδεση των εργαζόμενων καλλιτεχνών με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων, στη βάση της κοινής τους θέσης στην παραγωγική διαδικασία και της κοινής, ακριβώς, επίθεσης που δέχονται, αντιμέτωποι με το φάσμα της εξαθλίωσης. Θέση μας είναι πως αυτή, ακριβώς, η σύνδεση μπορεί, εξάλλου, σήμερα να δώσει οξυγόνο στην καλλιτεχνική παραγωγή, επιτρέποντας να ανθίσει μια τέχνη αντίστασης που θα αμφισβητήσει τις σαθρές κυρίαρχες αξίες και θα επενεργήσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων, ριζοσπαστικοποιώντας τες και φωτίζοντας την κοινωνική εμπειρία. Είναι αυτή η σύνδεση, είναι η δράση μέσα στο «εργοτάξιο της κοινωνικής ζωής», μέσα στις αναταράξεις και στη δίνη της ταξικής πάλης που μπορεί να παράξει μια ζωντανή τέχνη, ικανή να κατανοήσει και να φανερώσει την υπάρχουσα εκμεταλλευτική κοινωνική πραγματικότητα αλλά και να γίνει ένα δευτερεύον, συμπληρωματικό, ίσως, «όπλο» αλλά «όπλο», για την αλλαγή της, για την ανατροπή της, δίπλα στο βασικό «όπλο» της ταξικής πολιτικής οργάνωσης και δράσης. Αυταπάτες, βέβαια, δεν τρέφουμε. Μια νέα κοινωνία που δε θα βασίζεται στην «αγία» ιδιοκτησία, στην εκμετάλλευση και στον ανταγωνισμό θα μπορέσει να γεννήσει μια νέα, μια διαφορετική τέχνη που θα απαντά στις κοινωνικές ανάγκες αλλά και θα διευρύνει τον ορίζοντά τους. Και όλοι οι εργαζόμενοι καλούμαστε να παλέψουμε για αυτή την κοινωνία.
  
Συντονίζουμε, επομένως, τις προσπάθειές μας και ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια τέχνη στο πλευρό των εργαζομένων. Γιατί στο ερώτημα Which side are you on; απαντάμε ξεκάθαρα: εργαζόμενοι και εμείς, διαλέγουμε στρατόπεδο, αυτό του κόσμου της εργασίας ενάντια στους καπιταλιστές. Σε αυτό το στρατόπεδο μάς βρίσκουν οι μάχες που έχουν αρχίσει, σε αυτό το στρατόπεδο θα μας βρουν οι μάχες που θα αρχίσουν, οι μάχες που έρχονται.
  
Καλούμε τους εργαζόμενους καλλιτέχνες σε κοινή συντονισμένη καλλιτεχνική, και όχι μόνο, δράση στους κόλπους του εργατικού κινήματος. Τους καλούμε να συσπειρωθούμε και να πάρουμε θέση εκεί όπου ανήκουμε, στο πλευρό των άλλων εργαζομένων!
                                                                                                         
ΤΕΧΝΗ ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ
Για το 3ο Φεστιβάλ Εν Κινήσει 
Δεκέμβρης 2010
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου